Nieuws

2/7 Focus op oogcontact

Aandacht schenken aan je eigen negatief zelfbeeld en zelfoordelen.

🔊Luister je mee?

#zelfvertrouwen #confidence #training #zelfbeeld #zelfbeeldtraining #zelfoordeel #zelfevaluatie #psychotherapie #psychologie #workshop #mentalhealthawareness

00:00:00:14 – 00:00:28:23
Alessandro Sica
In een volgende trainingsdag oefenen we met oogcontact. Waarom is oogcontact belangrijk? Omdat we door de ogen van anderen onze eigen gedachten en ideeën of oordelen over onszelf projecteren. De meeste deelnemers van de training Zelfvertrouwen zijn erg angstig of bang voor het oordeel van anderen, wat anderen van hun kunnen denken of zouden denken. Echter, alles wat ze invullen van wat die gedachten zouden kunnen zijn, zijn merendeels van de tijd hun eigen oordelen over henzelf.

00:00:29:00 – 00:00:54:20
Alessandro Sica
Dus als ze bang zijn dat iemand iets zou denken over hen of dat iemand niet sociaal vaardig genoeg is, wel een beetje raar, dan is de kans groot dat ze dat zelf wel van hun eigen vinden. Daarom gaan we tijdens deze training ook aandacht schenken aan even oogcontact maken. Maar vooraleer we dat doen, gaan we wat splitsen. We gaan eerst bezig zijn met negatieve zelf ideeën die ze hebben en tegelijkertijd gaan we bezig zijn met even zonder iets te zeggen oogcontact met elkaar te maken.

00:00:54:24 – 00:01:21:11
Alessandro Sica
Wat doen we in een kring waarbij vervolgens één iemand in het midden van de kring gaat staan en elke deelnemer even apart enkele seconden aan de ogen staart? Heel vaak wordt dit als een intense oefening ervaren, omdat men daadwerkelijk elkaars ogen kijkt, maar vooral omdat men automatisch invullingen maakt wat de ander zou denken over een merendeel van de tijd zullen dat wel geen positieve gedachten zijn, waardoor het angst en stress gaat stijgen tijdens een dergelijke oefening.

00:01:21:13 – 00:01:42:07
Alessandro Sica
De ogen van anderen triggeren op dat moment jouw eigen invulling van wat de ander van jou zou kunnen denken. En meestal zijn dat dan negatieve dingen. Gezien de intensiteit van een dergelijke oefening is niet iedereen verplicht en zal ik ook niemand verplichten deze oefening te moeten doen. Maar de mogelijkheid bestaat en de ruimte is er, zodat iedereen kan kiezen of ze wel of niet deze oefening gaan meedoen.

00:01:42:09 – 00:02:09:07
Alessandro Sica
Wanneer iemand kiest om niet mee te doen, is dat net zo stevig of sterk als dat iemand kiest om wel mee te doen. Want ook als ze kiezen om niet mee te doen, komen er negatieve invullingen van wat anderen ervan zouden kunnen denken. Als je niet hebt meegedaan nadien, schaal de oefening nog eens op en vooral in intensiteit, want we zijn met negatieve gedachten voorheen even bezig geweest en ga ik dus de oefening wat opschalen door te vragen om eens in dezelfde kring te gaan staan.

00:02:09:09 – 00:02:32:18
Alessandro Sica
Opnieuw niet met iedereen oogcontact te maken, maar terwijl men oogcontact maakt met eenieder enkele seconden om dan jouw negatieve boodschap te hervormen naar een positieve boodschap en enkel deze luidop te zeggen terwijl de ander jou aankijkt. Als voorbeeld stel dat mijn negatieve gedachte vaak is ik doe het niet goed genoeg, dan zou de positieve vorm zijn ik doe het wel goed genoeg.

00:02:32:20 – 00:02:50:06
Alessandro Sica
Dan kijk ik eenieder in de ogen. Enkele seconden. En terwijl ik de laatste zin, deze laatste zin dan ook uitspreek, namelijk Ik doe het wel goed genoeg. Zo ga ik naar de volgende en zeg ik opnieuw ik doe het wel goed genoeg. Desondanks ik niet geloof wat ik zeg, is het wel heel intens om dat te durven uitspreken.

00:02:50:06 – 00:03:15:18
Alessandro Sica
Terwijl iemand mij aankijkt. De oefening is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van hun eigen innerlijke en negatieve gedachten, maar ook om ze er bewust van te maken hoe ze zelf de gedachten van anderen invullen en dit ook vaak op een negatieve manier. Aan het einde van een trainingsdag twee zijn de meeste mensen wel wat bewuster van hoe ze zichzelf onzeker maken en niet goed weten wat anderen van hen denken, maar dat zij deze gedachten vaak zelf negatief invullen.

00:03:15:18 – 00:03:38:17
Alessandro Sica
Voor anderen. Het is dan ook al eens een oefening om er eens bij stil te staan en hoe vaak je gedachten van andere mensen invult. En op welke manier. Is dat negatief of positief? Want dan zegt het vaak iets over hoe je er zelf over denkt. Bovendien kunt ge dan ook al oefenen met minder invullen, misschien bevragen of al doorhebben dat het jouw eigen negatieve invulling is over jouw zelf.

00:03:38:19 – 00:04:00:15
Alessandro Sica
Laat mij vooral weten wat je hebt ontdekt, of je nog vragen hebt of dat het gelukt is. Ik help graag verder of ik hoor graag de verhalen die het gebracht heeft. En als je dit nog hoort, dan heb je helemaal tot het einde geluisterd. Dank u wel daarvoor. En dat betekent dat je er wellicht zijn hebt gehad. Als dat zo is, geef even een like of deel deze post zodat het ook nog andere mensen kan bereiken.

00:04:00:17 – 00:04:01:20
Alessandro Sica
Dank u wel en succes!